Laptopul nu porneste?-Tips

Daca laptopul dumneavoastra nu porneste de loc,sau porneste dar exista probleme la bootare,este posibil sa rezolvati aceste probleme de acasa ,fara a trebui sa duceti laptopul la un service.Mai jos o sa gasiti cele mai intalnite cazuri impreuna cu rezolvarile lor.

Situatia 1

Laptopul pare sa fie “mort” si nici un led nu se aprinde,iar daca apasati butonul power acesta nu reactioneaza in nici un fel.

            Primul lucru care trebuie sa-l faceti este sa verificati incarcatorul.Puteti testa voltajul primit folosind un voltmetru.Daca nu puteti face asta,incercati sa testati laptopul cu un alt incarcator care stiti ca este bun.Daca stiti ca incarcatorul functioneaza corespunzator iar laptopul tot refuza sa porneasca,cel mai probabil aveti o problema la placa de baza,care trebuie inlocuita.

Daca trebuie sa cumparati alt incarcatori,asigurati-va ca cel nou are acelasi voltaj ca si cel vechi.Amperajul deasemenea trebuie sa fie la fel sau mai mare decat al incarcatorului vechi,si niciodata mai mic.

Situatia 2

Cand conectati incarcatorul la laptop,ledul care indica incarcarea bateriei se aprinde ,iar cand il porniti ledul power se aprinde dar laptopul nu porneste (nu exista nici un semnal video pe display)

            Daca ledurile laptopului se aprind,acest lucru indica ca el primeste curent de la incarcator.Cel mai probabil nu este nimic cu incarcatorul ,dar ca sa fiti siguri testati-l cu un voltmetru pentru a vedea daca voltajul primit este cel corect.

Mai puteti incerca sa deconectati incarcatorul si bateria,dupa care asteptati 2 minute ,reconectati incarcatorul si porniti laptopul.

Deasemenea problema poate fi legata si de memoria RAM.Incercati sa scoateti modulul(lele) de memorie si apoi sa le reinstalati ,sau in cazul in care aveti doar o singura placuta RAM,mutati-o in celalalt slot.In cazul in care aveti 2 placute de memorie RAM ,puteti sa scoateti 1 modul,si sa incercati sa porniti laptopul doar cu o singura placuta instalata.Daca laptopul porneste doar cu o singura placuta de memorie din cele 2 ,inseamna ca celalalt modul este stricat si trebie inlocuit.Daca laptopul porneste cu ambele placute de memorie in instalate in slotul A,dar nu porneste atunci cand 1 este instalata in slotul B,atunci problema este de la slotul B,si trebuie schimbata placa de baza sau sa folositi doar slotul A.

Situatia 3

            Cand apasati butonul de pornire,laptopul face o serie de bip-uri si nu porneste iar pe display nu exista semnal video.

            In aceasta situatie ,testati modulele de memorie asa cum am descris in Situatia 2.Puteti incerca sa testati sloturile si cu o placuta de memorie care stiti ca este buna.Cel mai probabil acele bipuri sunt datorate unei probleme la memoria RAM.

 

Situatia 4

            Cand porniti laptopul,pare ca booteaza normal (ledul de la hard disk este aprins) dar nu exista nici un semnal video pe display.

            In aceasta situatie,testati laptopul conectand un monitor exter la slotul VGA sau HDMI.Daca pe monitorul extern exista semnal video ,iar pe displayul lui nu , cel mai probabil acesta este stricat si trebuie reparat sau inlocuit.

Ce se cauta:

  • nu se mai aprinde laptopul
  • nu se mai deschide laptopul
  • laptopul nu se mai deschide
  • nu se deschide laptopul
  • de ce nu se deschide laptopul
  • de ce nu se aprinde laptopul

Comments

comments