Bateriile de laptop – Partea II

Temperatura de stocare şi exploatare a bateriilor Li-Ion este una din variabilele care diferă cel mai mult, depinzând de factori ca tipul de echipament şi felul cum este proiectat sistemul de ventilaţie, dar şi obicieiurile fiecărui utilizator.

Este lesne de înţeles că un laptop bine ventilat, dar aşezat în mod frecvent pe suprafaţa unei pături sau plapumă va avea mari probleme în ceea ce priveşte răcirea eficientă a componentelor.

Supraîncălzirea repetată componentelor interne, deşi poate nu va duce la instabilitate sau defectarea acestora, are drept rezultat producerea de căldură reziduală ce se transmite mai departe către bateria Li-Ion. În aceste condiţii o îmbătrânire prematură a bateriei Li-Ion este un deznodământ inevitabil, ce poate fi atribuit într-o bună măsură neglijenţei utilizatorului şi nu vreunui viciu de fabricaţie a bateriei.

În mod paradoxal, temperaturile scăzute au efectul de a amplifica rezistenţa internă a bateriei şi pot face temporar inutilizabile bateriile cu un grad moderat de uzură. Prin contrast, bateriile Li-Ion foarte uzate pot fi readuse la viaţă temporar prin încălzire, însă din nou efectul este doar unul temporar, iar procedeul duce în cele din urmă la distrugerea definitivă a bateriei.

Din informaţiile prezentate până acum putem concluziona că cel mai nepotrivit scenariu de utilizare, care din păcate este şi cel mai des întâlnit, este cel în care bateria laptopului este ţinută în mod constant încărcată la capacitate maximă şi supusă unor temperaturi ridicate pentru perioade mari de timp. În astfel de condiţii, majoritatea bateriilor Li-Ion pentru laptop nu rezistă mai mult de 12-18 luni, interval în care capacitatea de stocare scade constant, încă din primele luni de utilizare.

Motivul sensibilităţii excesive de care dau dovadă bateriile Li-Ion în faţa temperaturilor ridicate este o consecinţă inevitabilă a naturii extrem de volatile a componentei principale: elementul Litiu.

Litiul este o substanţă de natură metalică, extrem de volatilă şi corozivă, care reacţionează violent la contactul cu numeroase alte substanţe. Proprietăţile corozive ale litiului sunt puternic amplificate odată cu creşterea temperaturii, ducând la oxidarea accelerată a învelişurilor şi membranelor ce separă componentele bateriei, ducând în cele din urmă la daune ireversibile.

Curentul de încărcare

Un factor care ţine mai mult de producătorul echipamentului şi nu de utilizatorul final este intensitatea curentului de încărcare a bateriei.

Un curent de încărcare foarte ridicat va duce la reducerea timpilor de aşteptate pentru obţinerea capacităţii maxime, dar în timp va scurta longevitatea bateriei. În contrast, un curent de încărcare prea slab şi menţinut pe o perioadă mare de timp poate avea efecte la fel de nedorite asupra longevităţii bateriei. Soluţia este evident atingerea unui punct de echilibru, prin folosirea unui curent de încărcare potrivit.

Prin urmare este indicat ca la înlocuirea un alimentator AC pentru laptop sau telefonul mobil, să căutăm pe cât posibil unul dintre modelele aprobate de fabricantul echipamentului şi nu unul dintre aşa zisele alimentatoare universale, care ar putea să nu întrunească întrutotul cerinţele echipamentului în cauză.

Depozitarea bateriilor Li-Ion

Dacă până la următorul concediu sau vacanţă nu mai aveţi nevoie de camera video, iar laptopul este folosit în permanenţă conectat la adaptorul AC, bateria Li-ion devine o componentă rar folosită, dar de care veţi avea cu siguranţă nevoie mai târziu.

Prin urmare este de preferat să luăm toate măsurile pentru depozitarea bateriei în condiţii optime până când va fi necesară din nou, iar interiorul camerei video sau laptopul nu oferă deloc condiţii ideale pentru asta.

Pentru început utilizaţi o ultimă dată laptopul alimentat de la baterie şi aveţi grijă să deconectaţi bateria numai atunci când nivelul de încărcare scade la aproximativ 40%, astfel încât stresul asupra electrozilor bateriei să fie cât mai redus.

Odată înlăturată bateria, o puteţi depozita într-un loc uscat şi ferit de razele soarelui, la o temperatură ce nu depăşeşte 25°C. Pentru o conservare în condiţii ideale puteţi depozita bateria în frigider, dar nu la temperaturi mai mici de 0°C. În acest caz este recomandat ca înainte de a folosi din nou bateria să o lăsaţi să ajungă la temperatura mediului ambiant.

REZUMAT:

  • Evitaţi trecerea frecventă a bateriei prin cicluri complete de încărcare/descărcare. Nu lăsaţi bateria să se descarce complet şi încărcaţi-o ori de câte ori aveţi ocazia, dar nu până la capacitatea maximă.
  • Pentru o afişare corectă a autonomiei rămase, este bine ca bateriile pentru laptop sa treacă printr-un ciclu complet de reîncărcare, odată la 30-50 încărcări parţiale.
  • Menţineţi bateria Li-Ion la o temperatură pe cât posibil sub pragul de 25°C. Nu lăsaţi telefonul la soare, scoateţi bateria din laptop atunci când folosiţi adaptorul AC pe perioade mari de timp sau măcar asiguraţi o ventilaţie adecvată.
  • Depozitaţi bateria parţial încărcată şi la o temperatură ambiantă redusă, atunci când aceasta nu va fi utilizată o perioadă mai mare de timp.
  • Evitaţi să cumpăraţi baterii de rezervă. Bateriile Li-Ion îmbătrânesc în timp, chiar daca nu sunt utilizate. Dacă aveţi o baterie de rezervă, este bine să o depozitaţi într-un mediu favorabil, pentru a încetinii cât mai mult pierderea capacităţii de stocare a energiei

Comments

comments